Angelusove propovijedi

petak, 04.11.2011.

32. NEDJELJA KROZ GODINU god. A


1. čitanje: Mudr 6, 12 – 16
Pripjevni psalam: 63, 2. 3-4, 5-6, 7-8
2. čitanje: 1 Sol 4, 13 – 18
Evanđelje: Mt 25, 1 - 13

Kako se bliži kraj crkvene godine i početak adventa tako su i teme u evanđelju bliže eshatološkom sadržaju. Konačnica, na kraju vremena, vizija uspostave kraljevstva nebeskog jedna su od važnih evanđeoskih preokupacija, ali o tome se može govoriti samo u slikama,…. kao. Kao kad kralj priredi gozbu svomu sinu. Ili kao kad zaručnik okasni…. Naučeni smo već kako su gozba ili svadba slike ili simboli kraljevstva nebeskog – blaženstva vječnog za one koji ga budu dostojni. A to su oni koji su budni. Ulje koje se spominje snažno podsjeća na ulje koje se upotrebljava pri slavljenju sakramenta krštenja, krizme, ređenja i bolesničkog pomazanja. Ulje koje označava Božju milost. Biti pomazan uljem znači biti u milosti. Biti budan za Boga znači biti u stanju milosti, slaviti sakramente. Oni koji spavaju kao da su mrtvi – mrtvi za Boga ali i za konačnu proslavu u vječnosti.
Stoga ne bi trebalo biti okrenut u mislima toliko tom danu D, danu konačnog suda i svršetka svijeta, jer za vjernika Gospodin uvijek ponovno dolazi. Svaki dan, zapravo, stajemo pred lice Gospodnje. Naš život je u neprestanoj vezi s Bogom. Dapače, ne postoji ni jedno drugo biće koje je toliko intimno vezano uz nas kao što je to Gospodin. Ne samo u molitvi, liturgiji i drugom slavlju Njemu u čast, nego i onda kada griješimo mi se, doduše, udaljujemo od Njega, ali nas On ne ostavlja i našim povratkom i činom pokajanja opet smo obasjani svjetlom Njegove milosti.
Mudrost u prvom čitanju nije mudrost kako ju obično zamišljamo; znanje, načitanost…. Biblijska mudrost je krajnje životna. Mudar čovjek svoj život tako uređuje da je blagoslovljen od Boga jer živi po Božjim zapovijedima, ali je i blagoslovljen već na ovom svijetu raznim darovima koje mu Bog daje. Međutim, on nije na njih navezan i u svakom ih se trenu spreman odreči ako je to potrebno. Posebno kad je u pitanju bogatstvo. Materijalno bogatstvo je samo jedna pogodnost da možemo mirno živjeti. Da se ne moramo brinuti za sutra; što ćemo jesti ili u što ćemo se obuči. To je ujedno prilika da možemo i drugome pomoći.
Krivo misle oni koji smatraju da je bogatstvo samo po sebi zlo ili da je siromaštvo samo po sebi nešto dobro. Radi se o tome kako se mi odnosimo prema bogatstvu koje smo naslijedili ili stekli poštenim radom i znanjem. Da li nam je ono prepreka prema Bogu i Kraljevstvu nebeskom ili upravo preko njega možemo lakše iskazivati ljubav prema bližnjemu, a onda i prema Bogu?
Ako je moje bogatstvo Gospodin i sva moja sigurnost u njegovim rukama, onda se ne moram bojati, jer On me neće iznevjeriti. Amen.






Molitva vjernika

Pomolimo se nebeskomu Ocu koji nas je po Isusu pozvao na novi život:

1. Za svetu Crkvu katoličku koja ujedinjuje razne narode u jednu Božju obitelj, da bude graditeljica kraljevstva nebeskoga već ovdje na zemlji. - Molimo te.
2. Probudi savjest onima koji bi trebali raditi za opće dobro da savjesno vrše povjerenu im dužnost. - Molimo te.
3. Tvoj put spasenja mnogi ne poznaju jer se pouzdaju u ljudsku mudrost koja je kratkog vijeka i vodi u stranputice. Prosvjetli ih svjetlom istine da nađu pravi put, Molimo te.
4. Oprosti grešnicima i daj im priliku da počnu iznova tražiti put spasenja. - Molimo te.
5. Probudi u nama želju da preko sakramentalne milosti već sada iskusimo otajstvo Kraljevstva nebeskog. - Molimo te.
6. Bolesnima i osamljenima pošalji utjehu. - Molim o te.
7. Našoj pokojnoj braći i sestrama otpusti krivnju i uvedi ih u Kraljevstvo nebesko. - Molimo te.

Nebeski oče, po svome Sinu objavio si nam svoju Mudrost. Obdari nas svojim Duhom da upoznamo pravi Put spasenja kojim nam je ići – Isusa Krista Sina tvoga koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

- 13:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>